Reach For The Top

Reach For The Top

Answers to Textbook Questions:
1. Why was the 'holy man' who gave Santosh's mother his blessings surprised?
Ans)The 'holy man' had assumed that Santosh's mother wanted a son as the part of the society she belonged to regarded the birth of a son as a blessing. However, he was surprised when the unborn child's grandmother told him that they did not want a son.

2. Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept
anything unreasonable.
Ans)Santosh, from the very beginning, lived life on her own terms. She was not content with the traditional way of life and was not ready to accept anything unreasonable. One
example which proves this is that Santosh, unlike other girls who wore traditional
Indian dresses, preferred wearing shorts.

3. Why was Santosh sent to the local school?
An)Even though Santosh's parents could afford to send their children to the best schools, she was sent to the local village school due to the prevailing custom in the family.

4. When did she leave home for Delhi, and why?
Ans)When she turned sixteen and was under pressure to get married, Santosh threatened
her parents that she would never marry if she did not get a proper education. Therefore, she left home and got herself enrolled in a school in Delhi.

5. Why did Santosh's parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental
qualities of Santosh are brought into light by this incident?
Ans)When Santosh informed her parents about her plan to do a part time job to support her education, they agreed to pay for her schooling in Delhi. This incident shows that Santosh was a strong headed and determined girl who knew her way towards her goal.

II. Answer each of the following sentences in a short paragraph. (about 30 words)
1. How did Santosh begin to climb mountains?
Ans)The Kasturba Hostel in Jaipur, where Santosh was living while in college, faced the
Aravalli Hills. She used to watch the villagers going up the hills and then suddenly
vanishing after a while. It inspired her to explore the hills. She met a mountaineering
group. The mountaineers allowed her to join them and encouraged her to take up climbing. Thus, she developed liking for climbing.

2. What incidents during the Everest expedition show Santosh's concern for her team- mates?
Ans) During the Everest mission, Santosh showed immense concern for her fellow climbers. Though she was unsuccessful in saving the life of one of them, she did manage to save another climber through artificial respiration.

3. What shows her concern for the environment?
Ans)Santosh was a fervent environmentalist. Her concern for the environment is evident
from the fact that she collected and brought down 500 kilograms of garbage from the
Himalayas.

4. How does she describe her feelings at the summit of the Everest?
Ans)Santosh asserted that her feeling at the summit of the Everest was ‘indescribable’. Unfurling the Indian flag on the top of the world was a spiritual moment for her and
she felt proud as an Indian.

5. Santosh Yadav got into the record books both times she scaled Mt. Everest. What were the reasons for this?
ans)When Santosh Yadav first scaled Mt. Everest, she became the youngest woman in the world to achieve the feat. When she scaled the Everest the second time, she became the only woman to have scaled it twice.

Q3 Complete the following statements.

1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to watch the villagers going up the hill
and suddenly vanishing after a while.

 2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father
because she had got herself enrolled at Uttarkashi without her father’s permission.

 3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her climbing skills,
physical fitness and mental strength while her concern for others and desire to work
together with them endeared her to fellow climbers.

Comments

Popular posts from this blog

Extra Question answer of ON KILLING A TREE for exam

PACKING EXTRA QUESTION ANSWER ONLY FOR REFRENCE (DONT HAVE TO WRITE IN YOUR NOTE BOOK )

THE BEGGAR