Duck and the Kangaroo

THE DUCK AND THE  KANGAROO

Short Answer Questions (to be answered in about 30–40 words each)
1. Why was the Duck fascinated by the Kangaroo’s hopping?
Ans)The Duck was fascinated by the Kangaroo’s hopping because she herself could not hop.She had to lead a boring life swimming in a nasty pond, so she admired the Kangaroo’s continuous hopping over the fields as well as water bodies.

2. Why did the Duck call the pond ‘nasty’?
Ans)The Duck called the pond ‘nasty’ because it was not interesting. It made the Duck’s life monotonous boring and devoid of excitement. The Duck disliked the pond because it restricted her.

3. What did the Duck promise the Kangaroo and why?
Ans)The Duck promised the Kangaroo that if he took her around for a ride she would fully
co-operate with him. She would sit on his back very still and quietly so that he would
neither be distracted nor lose his balance.

4. What did the Duck wish to do after leaving her pond? What places did she wish to visit
in particular? Was her wish fulfilled?
Ans)The Duck wished to go all over the land and the sea. She wanted to visit the ‘Dee’ and ‘Jelly Bo Lee’ in particular. Her wish was finally fulfilled when the Kangaroo took her
around the world three times and they were a happy pair.

5. What traits of the Duck’s character does the following line reveal?
Ans)I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’ .This line reveals that the Duck is a very co-operative, considerate and thoughtful creature. She knows that if she would make noise or keep on moving, it would inconvenience and distract the Kangaroo. The kangaroo was doing her a favour by
taking her for a ride on his back.

6. What was the Kangaroo’s reaction to the Duck’s request?
Ans)The Kangaroo was a very sensible and a wise creature. When he was requested for a ride, he was slightly apprehensive as he knew that the wet and cold feet of the Duck
may give him with rheumatism. So, before committing anything, he wished to give the
idea a good thought, even though the proposal could bring him good luck.

7. How did the Duck prepare for the journey on the Kangaroo’s back?
Ans)The Duck bought four pairs of worsted socks so that her cold and wet feet could be
covered and protected from the cold. She also bought a cloak to keep the cold out. In
addition, she decided to smoke a cigar daily.

8. What instructions did the Kangaroo give the Duck before starting the journey? Did the
Duck comply with the instructions?
Ans) The Kangaroo told the Duck to help him maintain his balance during the ride by sitting
absolutely still at the end of his tail.
The Duck did comply with his instructions and the two had a smooth and an enjoyable
journey. The happy pair hopped around the world three times.

9. Besides her love for adventure, which other qualities of the Duck do you observe?
Ans)The Duck was a very resourceful and far-sighted creature in addition to her
adventurous spirit. Although she was unable to hop, she convinced the Kangaroo to
take her on a ride. Anticipating the requirements of the journey, she equipped herself with four pairs of woollen socks and a cloak to prevent herself and the Kangaroo from catching cold. She also planned to smoke cigars. All this she did out of her true love for the kangaroo.

Comments

Popular posts from this blog

Extra Question answer of ON KILLING A TREE for exam

PACKING EXTRA QUESTION ANSWER ONLY FOR REFRENCE (DONT HAVE TO WRITE IN YOUR NOTE BOOK )

THE BEGGAR