The Truly Beautiful Min

THE TRULY BEAUTIFUL MIND
*ANSWER THESE QUESTION
1. Explain what the reasons for the following are.
(i) Einstein leaving the school in Munich for good.
(Ans)Einstein hated the regimented environment of his school in Munich. He always argued with his teachers. His mind was not made for the normal strict and disciplined environment of a school. That is why he left school to enjoy independence.
(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.
(ANS)Switzerland was more liberal than Munich. Einstein must have hoped to find a less stifling environment in Switzerland compared to that in Munich. So he wanted to study in Switzerland.
(iii) Einstein seeing in Mileva an ally.
(ANS)Einstein found Mileva to be different than his family members and the people at the university with whom Einstein used to be constantly at odds. Unlike them she used to appreciate arts and finer things of life. Her mindset matched with that of Einstein. So, Einstein saw a friend in Mileva.
(iv) What do these tell you about Einstein?
(ANS)These snippets from Einstein’s life gives an idea about the extraordinary thinking power Einstein had since his childhood, because only a person with above normal intelligence can think beyond the accepted systems of behaviour and actions. Einstein always liked to take his own decisions which is evident from his insistence on leaving Munich for a better future.
2. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?
(ANS)It is not mentioned in the passage, but it can be safely assumed that most of the applications for patent were of minor tweaking of older scientific theories and practices. This is the prevalent practice even today. Really original and innovative ideas rarely come on a routine basis. Moreover, as Einstein was himself a genius he could see the follies in patent applications as most of them must be of pure theoretical value with no resultant benefit for the mankind. That is why Einstein called his desk, ‘the bureau of theoretical physics.
3. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?
(ANS)From the passage it is not clear if Einstein wanted the US to stop Nazis from making the bomb or wanted to encourage the US to make a bomb to utilize its destruction potential. The end result was the US made the nuclear bomb and used it against Japan. This led to large scale destruction and loss of lives in the cities of Hiroshima and Nagasaki.
4. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?
(ANS)Einstein was deeply shaken by mishaps in the cities of Hiroshima and Nagasaki. He wrote letters to the United Nations urging it to make a world government to stop nuclear race. He traveled all over the world appealing to leaders of nations for ensuring world peace.
5. Why does the world remember Einstein as a ‘world citizen’?
(ANS)Einstein’s discovery had impacted the whole world by initiating new discoveries about the universe. His theory of relativity changed the perspective through which scientists saw the universe earlier. Apart from this he worked towards world peace and nuclear disarmament. Because of his scientific and geopolitical contribution Einstein is called a ‘world citizen’.
EXTRA QUESTION ANSWER
1. The author talks about two important letters that Einstein wrote -one to President Franklin D. Roosevelt and the other to the United Nations. What prompted Einstein to write these letters? What impact did they make?
(ANS)At the insistence of a colleague, Einstein wrote a letter to the American President, Franklin D. Roosevelt in 1939 warning him that the atomic bomb, if made and used by Germany, could not only destroy the whole port on which it could be dropped, but also the territory surrounding it. The impact of the letter was both deep and rapid as the Americans secretly developed their own atomic bombs which were dropped on Hiroshima and Nagasaki in Japan in 1945. As expected, these bombs caused terrible destruction. The large scale damage caused by these bombings on Japan perturbed Einstein so much that this time he wrote a letter to the United Nations. In this letter he proposed that there should be only one government in the world. This would put an end to the enmity between nations and hence stop the massacres caused in the name of wars. But this letter did not have any impact. Thus, unlike the letter to Roosevelt, Einstein’s letter to the United Nations failed to evoke any response. 
2. What values does the life of Einstein teach you? 
(ANS)Einstein was not only a great scientist but a man with love for peace. His life history contains in itself the moral lesson that one must love one’s fellow beings and all the discoveries of science should be oriented towards the aim of establishing peace. Einstein had written a letter to the American President Roosevelt to warn him against the destructive atom bomb that Germany would build on the principle of nuclear fission. But Einstein was terribly shocked when America caused large scale destruction in Japan by dropping an atom bomb on Hiroshima and Nagasaki. Einstein made sincere efforts to spread the message of peace. He even wrote a letter to the United Nations proposing that a world government should be established. He did not use his popularity for selfish or personal gains. Instead, he worked for furthering the cause of democracy and peace. He was never carried away by his achievements; on the contrary, the honours bestowed on him encouraged him to work more for the welfare of humanity. The life of Einstein thus inspires in us the values of sincere work, devotion to humanity, selfless service of mankind, and love of peace.  

Comments

Popular posts from this blog

Extra Question answer of ON KILLING A TREE for exam

PACKING EXTRA QUESTION ANSWER ONLY FOR REFRENCE (DONT HAVE TO WRITE IN YOUR NOTE BOOK )

THE BEGGAR